Home BiH U Mostaru održan drugi kongres humanitarnih udruženja Bosne i Hercegovine i dijaspore

U Mostaru održan drugi kongres humanitarnih udruženja Bosne i Hercegovine i dijaspore

Mostar

Proteklog vikenda je u prelijepom gradu Mostaru održan drugi kongres humanitarnih udruženja Bosne i Hercegovine ćiji je domaćin bilo udruženje ” Zajedno za naš grad ” na ćelu sa predsjednikom udruženja Nerminom Mehićem.Organizatori ovogodišnjeg kongresa su bili Munira Džabija predsjednica udruženja  ” Istina ” i vlasnica Radio BH dijaspore ” Naida Ribić.

U sklopu ovog kongresa noć prije samog održavanja kongresa svi predstavnici udruženja su posjetili prostorije udruženja ” Zajedno za naš Grad ” , te se na taj naćin upoznali sa članovima ovog udruženja i njihovim humanitarnim radom ,u gradu Mostaru i okolini.

Prvi kongres bio je održan u novembru 2018. godine u Sarajevu u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD).
“Na Prvom kongresu smo imali predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Švicarske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Njemačke i Velike Britanije. Ovoga puta očekujemo još više učesnika, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz bh. dijaspore, poručili su i pozvali sva zainteresovana udruženja i organizacije da im se pridruže.

Cilj ovog kongresa je ujedinjenje svih zainteresovanih humanitarnih organizacije iz BiH i dijaspore s ciljem boljeg i transparentnijeg pružanja pomoći najugroženijim stanovnicima naše zemlje, kao i na svim ostalim poljima na kojima djelujemo da olakšamo rad i budu još efikasniji.

Ovogodišnji kongres održan je u subotu 14.maja u maloj sali Hrvatskog doma ” Herceg Stjepan Kosaća “.

“Želimo svi zajedno, u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH, napraviti socijalnu kartu općina, odnosno cijele drzave te na taj način približiti potrebe naseg stanovništva u određenim segmentima. I po uputstvima EU institucije treba da rade u partnerstvu sa nevladinim organizacijama. Niko tu oblast ne može efikasno savladati sam, a svima nam je u cilju da socijalna situacija u BiH bude pozitivna”, poručila je u ime inicijativnog odbora za osnivanje saveza Munira Džabija, evropska humanistica Bosne i Hercegovine, dobitnica priznanja za humani rad Općine Goražde, ambasadorica humanitarnog udruženja Nova nada iz Norveške.

Za mjesto domaćina održavanja 3. kongresa izabrani su Zavidovići na kome će sva udruženja prezentirati rad u protekloj godini te izložiti svoja mišljenja i dati svoje prijedloge oko formiranja krovne organizacije svih udruženja i organizacija u Bosni i Hercegovini.