Home BiH Srpske stranke i njihovi kadrovi obustavljaju učešće u odlučivanju u organima BiH

Srpske stranke i njihovi kadrovi obustavljaju učešće u odlučivanju u organima BiH

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Herecgovine obustavit će svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustvanom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija – rečeno je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Predsjednica entiteta RS i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović je kazala da taj entitet već u kontinuitetu dobijaju odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese RS-a, koje, kako je kazala, služe prekrajanju Ustava BiH.

– Mi smo danas postigli saglasnost oko toga šta dalje raditi po ovom planu i donijeli smo jednoglasno dva zaključka. Prvi je da su svi saglasni da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju u nadležnosti BiH dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH dok su u njemu strane sudije – kazala je Cvijanović.