Home BOŠNJACI Reis-ul ulema Kavazović na hutbi u Ljubljani: Ova generacija muslimana je ostavila...

Reis-ul ulema Kavazović na hutbi u Ljubljani: Ova generacija muslimana je ostavila povijesni trag o sebi

Foto: MINA

Ljubljana

Naši preci su bili svjesni da bez džamije nisu u potpunosti slobodni ljudi. Podignuta džamija bila je znak njihove duhovne slobode, od vanjskog pritiska i prisile. Tamo gdje postoje hramovi, gdje stoje uspravno minareta i tornjevi, tamo stanuje sloboda, poručio je danas reis-ul ulema Husein ef. Kavazović u svojoj prvoj hutbi u novoizgrađenoj džamiji u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani, javlja Anadolu Agency (AA).

Reis Kavazović je istakao kako se i u tom veleljepnom zdanju Ljubljanske džamije, svjedoči velikom djelu koje je rezultat velikog truda i odricanja muslimana u Sloveniji:

“Svako od nas svojom rukom zapisuje istinu o sebi. Svaka generacija ima svoja postignuća. To je Božiji naum: da ljudi svojim djelima govore o sebi. Za pojedinca postoji Božiji sud, a za narod sud historije”, poručio je reis Kavazović i dodao:

“Ova generacija muslimana je ispisala svoju stranicu, ovdje u ovom gradu, i ostavila povijesni trag o sebi, o vjeri i moralu, o dobru i ljubavi, o svom trudu i nadi u Božiju milost, o pripadnosti svom narodu i svojoj zajednici.”

Na kraju, Kavazović je džematu, kao zajednici u cjelini, na čelu s imamima i muftijom Nedžad-ef. Grabusom, čestitao na velikom postignuću, zamolivši Allaha da ih obraduje Svojom milošću i nagradom.

“Sada, kada ste se uselili u svoj dom, čuvajte ga i održavajte. Održavati džamiju, kao što i sami znate, znači posjećivati je sa svojom čeljadi, prijateljima i komšijama. Neka ova džamija bude otvoreno mjesto za sve ljude, mjesto u koje će rado dolaziti i iz njega sretni odlaziti. Zahvaljujem se i našoj braći iz države Katar, narodu i Emiru za njihovo dobročinstvo i bratsku pomoć, moleći dragog Allaha da ih obilato nagradi. Naša mala zajednica muslimana ne smije zaboraviti njihovo dobročinstvo koje su pokazali u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, pomažući nam u obnovi i izgradnji džamija u Rijeci i Ljubljani i zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Zahvaljujem se i građanima ovoga lijepog i ponositog grada Ljubljane, na njihovoj podršci i razumijevanju. Ova džamija od sada pripada Islamskoj zajednici u Sloveniji i gradu Ljubljani, neka vam je sretno i hairli”, poručio je reis-ul ulema Husein ef. Kavazović

Kamen temeljac za izgradnju prve džamije u Ljubljani, uz koju urađena i sva prateća infrastruktura, postavljen je 2013. godine. Džamija će moći primiti oko 2700 klanjača, a njeno zvanično otvorenje planirano je u junu ove godine.